Deli FB

Preišči ta spletni dnevnik

četrtek, 24. januar 2013

Ribji file z zelenjavo, pečen pod folijo


RIBJI FILE Z ZELENJAVO, PEČEN POD FOLIJO
"Pustite naj folija naredi svoje!"

Čas priprave:  40 minut (20 minut predpriprave, 20 minut pečenja)

Zahtevnost: nizka

Sestavine:
(za 2 osebi)
2 ribja fileja (tukaj je uporabljen panga file)
3 korenčki
pol čebule
4 stroki česna 
pol pora
pol koromača
2 krompirja
(oziroma zelenjava po želji; kar imate pač radi)
1 limona, limeta
sol
poper
rožmarin
drobnjak za dekoracijo
olivno olje
drugo: alu folija

Postopek:

Zavrite vodo. Med tem na večje kocke narežite krompir (če imate mladega ali kako manjšo sorto ga pustite neolupjenega in celega) ter po dolgem in počez razpolovite korenčke. Po dolgem narežite še koromač (užiten je cel gomolj) ter vse skupaj kuhajte v vreli vedi slabih deset minut. Med tem narežite še ostalo zelenjavo: čebulo na četrtine ter ločite posamezne plasti, česen pustite celi, por pa narežite na zanj značilne kolobarje. Umijte limono/limeto in jo narežite na rezine. Splahnite ribji file ter ga osušite s papirnato brisačo. Ribo posolite, popoprajte, potresite z rožmarinom ter po okusu tudi s česnom v prahu. Zelenjavo položite v nameščen pekač in jo začinite s soljo, poprom, rožmarinom in olivnim oljem ter nanje položite fileja. Vse skupaj pokapljajte z olivnim oljem in pekač dobro zaprite z alu folijo. Pečite v pečici, segreti na 200 C, 20 - 30 minut (odvisno od velikosti fileja). Pa dober tek!





Zanimivost:  
Koromač je nekoliko prezrta zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi rebrastimi listi. Koromač ima značilne gomolje, vrh katerih je stebelna perjanica z zelenimi vršički, ki jo nikakor ne smemo zavreči. Koromač raste od pomladi do jeseni, kupimo pa ga lahko tudi čez zimo. Vsebuje kalcij, magnezij in železo. Narežemo ga lahko na kolesca, rezine in paličice ali ga preprosto nastrgamo

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentar/Comment