Deli FB

Preišči ta spletni dnevnik

Nasveti

INGVER - NAJBOLJŠA LEKARNA

Sama sem v preteklosti imela kar velike težave z zdravjem. Sicer nič resnega, ampak v posteljo me je položila vsaka zima, pa po vsej verjetnosti tudi jesen in pomlad. Tu so bili močni prehladi, hudi kašlji, gnojne angine celo bakterijska pljučnica. 
Zadnji dve leti -trkam! :)- je stanje veliko veliko boljše. Poleg tega, da sem se začelo bolj odgovorno oblačiti glede na zunanje temperature, sem naredila še eno spremembo - začela sem konzumirati ingver!

In sicer v dveh oblikah:

1. INGVERJEV ČAJ

Razmerje: Za palec velik kos ingverja zadostuje za liter čaja
Ingver olupite (ni potrebno preveč komplicirati). Narežite ga na manjše koščke in dolijte vrelo vodo. Lonec pristavite na štedilnik in pustite da vre prb. 10 minut. Tadam! Ingverjev čaj je pripravljen. Ko se nekoliko ohladi dodajte še malo medu in limone pa boste videli kaj je to zdravje. ;) Ko ga spijete in si zaželite še, prekuhanega ingverja ne zavržite, ampak dodajte nakaj svežega ter skuhajte še naslednji liter čaja. Brez veze, da bi vstran metali. :)
Zadeve je seveda treba spiti zadostno količino. Če začutite, da se vas loteva prehlad spijte najmanj pol litra ingverjevega čaja nekaj dni zapored. Kar se mene tiče - recept deluje. :)


 
 2. INGVERJEV MED

Razmerje: Za palec velik kos ingverja zadostuje za 200 g medu.
Ingver olupite in ga naribajte. Vmešajte ga v med in to je to. :) Pojejte vsak dan žličko pripravka in bodite zdravi. ;)

Ingver lahko uporabljate tudi pri vsakodnevni kuhi, saj ima odličen sveže-pikanten okus. Zgornji pripravki imajo nekoliko specifičen in močan okus, čaj tudi malce peče po grlu ampak za zdravje se splača malce potrpeti, poleg tega se okusa zelo hitro navadiš. 
...pa zdravo zimo vam želim! :)

_________________________________________
 

SKRIVNOSTI OKUSOV - SLADEK OKUS

Sladko-kislo? Kislo-pekoče? Sveže-pekoče? Kaj izbrati, da dosežete določen okus jedi? 

Tokrat o tem kako dosežemo sladek okus, sicer "slanih" jedi.

                                     
Na kak način pravzaprav dosežemo okus jedi, ki jih pripravljamo? Najpreprostejši in verjetno najpogostejši odgovor bi bil "z začimbami", kar pa nam pravzaprav ne pove ravno veliko. Živila imajo same po sebi svoj primarni okus, ki ga po želji lahko poudarjamo ali kako drugače spreminjamo. Vedeti moramo, da za doseganje določenega okusa ne potrebujemo zmeraj začimb in podobnega, ampak nam mnoge okuse dajo že živila sama. Če boste omako naredili na osnovi korenčka bo ta že v osnovi zelo sladka, če jo naredite na osnovi čebule pa bo sladkoba dobila okus svežine in rahle pikantnosti.

Pri marinadah, omakah, polivkah in pomakah ter drugih oblikah dodajanja okusa živilom je načeloma tako, da meje enostavno ni. Vse je odvisno od vašega okusa, drznosti, razpoložljivih sestavin in še in še. Sicer pravijo, da naj bi se na splošno v začimbah držal načela "dveh okusov", torej naj bo sladko-kislo, kislo-pekoče itd. vendar mnogi recepti dokazujejo, da lahko mešate več okusov hkrati, vendar je potrebno vedeti, kateri okusi se med seboj ujemajo in kateri ne. 

Kako lahko sicer "slanim" jedem dodamo slajši okus? Nekaj idej:

  • Za sladek okus je odlična izbira med. Ne samo, da je hranilno veliko bolj kakovosten kot sladkor, poleg tega je tudi gost, kar pride pri marinadah in omakah zelo prav.
  • Poleg medu je zanimiva izbira tudi sladko sadje kot je sok ali lupinica sveže pomaranče/mandarine, dobro pa se obnesejo tudi razne marmelade in džemi.
  • Poznamo tudi zelo sladke vrste zelenjave in tako dodatnih sestavin sploh ne potrebujemo. Tak je na primer korenček, sladki krompir, čebula ali npr. pasiran paradižnik. Če pripravljate zelenjavno omako in želite sladkast okus, morda kakšen kos pora ali zelene nadomestite s korenčkom in sladek priokus bo tako zelo naraven.
  • Če želimo sladkati, lahko dodate tudi žličko kakšnega sirupa (npr. javorjev) ali meso popečete na arašidovem maslu, ki bo dodal prav poseben okus.
  • Odlična in velikokrat spregledana sestavina je tudi kokosovo mleko, ki je danes že zelo dostopen in ima zmerno ceno. 
  • Seveda nam na koncu ostane še dobri stari beli cuker, ki pa se ga lahko zlahka izognemo in raje uporabimo kvaliteten rjav sladkor. Za dober učinek sladkor karamelizirajte že v začetku, obstajajo pa tudi recepti, npr. dobri stari čufti, kjer se žlica ali dve belega sladkorja doda kar sredi kuhanja. To pa je spet druga zgodba, najpreprostejše stvari mogoče niso najbolj zdrave, so pa vsekakor nostalgične in okusne, zato si jih tu in tam le privoščimo

Verjamem, da je možnosti za sladkanje še veliko več. To so tiste, ki sem se jih domislila tekom mojih izkušenj, spodaj vam priporočam še nekaj receptov iz mojega bloga, ki temeljijo na sladkem okusu.


Stari dobri čufti, pri katerih za sladkast okus poskrbi sladkor.

Recept najdete tukaj:


Francoska poslastica - čebulna juha, pri kateri za sladek okus poskrbi velika količina čebule.

Recepet najdete tukaj:Karamelizirana čebula, ki je odličen dodatek mnogim jedem, še posebej vam priporočam, da jo poskusite k domačemu hamburgerju. Za sladkobo poskrbi čebula sama z dodatkom rjavega sladkorja.

Recepet najdete tukaj:


Moje odlično odkritje - čebulna pita bo navdušila vaše goste, kombinacija jajc in čebule pa prav tako zagotavljajo slajši okusOdlična ideja za hitro in okusno kosilo med tednom je sladki krompir in svinjina na žlico, kjer za sladek okus poskrbi prav krompir.
Piščančji curry sem pripravila s kokosovim mlekom, kar je jedi dalo sladek okus in žametno teksturo.

Recept najdete tukaj:
http://mojakuharija.blogspot.com/2013/07/piscanec-v-curry-omaki.htmlVsem dobro poznane sladke bedrce pripravimo z medom, recept pa si lahko ogledate na tej povezavi:Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentar/Comment